1. Használd ki az előteret!

Azt gondolom, senkinek nem kell mondanom, hogy a fotózott alany mennyire fontos a képen. Szerencsére a háttérre is egyre jobban figyelnek a fotósok. De nagyon kevesen használják az előteret. (Mi az az előtér? A modell és a fotós között elhelyezkedő tér.) Sokkal térbelibb, 3 dimenziósabb és hangulatosabb lesz a kép, ha ezt a teret is kihasználod. Komponálhatsz ide bútorokat, növényeket, embereket, fényeket, állványokat, szóval bármit. 😀 Én sok esetben csak valami becsillanást okozó eszközt teszek az objektív elé, amivel már el is értem a kívánt hatást. Próbáld ki és meglátod, mennyivel hangulatosabb és élettel telibb lesz a képed ezzel a trükkel.

2. Ne vessz el a technikai részletekben!

Nem a felszerelésedtől fogsz hangulatos portrékat készíteni, szóval ne is foglalkozz vele többet a kelleténél. A modell érkezése előtt vagy míg elkészül, rakj össze mindent, hogy egyből tudjatok kezdeni. Nincs annál rosszabb, mint mikor váratod a modelled, mert a fényekkel babrálsz. Persze van, amikor ez elkerülhetetlen, és az apró módosítások is szükségesek az elején, de ha már 30 perce csak ott áll a modell és várja, hogy te összerakj valamit, az elég unalmas neki.

3. Hangold a modellt!

Nagyon sokáig “döglöttnek” éreztem a képeimet, pedig ott volt egy szuper menő környezetben egy csodálatos ember gyönyörűen bevilágítva. De nem működött! Nem ment át az embereknek. A modell nem adta át az érzést. Ez nem az ő hibája, bármennyire is annak tűnik. A fotós feladata megteremteni a hangulatot, amit szeretne látni. Ehhez pedig egyik jó út a zene! Nálam minden fotózáson szól! Ezzel a korábban leírtakon túl eljutottam ahhoz is, hogy csökkent a csúszások száma és ideje, illetve a teljes csapat egy ütemben, jókedvvel dolgozik. Így a lejátszási listám lett az egyik titkos fegyverem.

Ha még nincsen saját listád és/vagy nem tudod, mi is lenne a megfelelő, akkor itt az enyém. Használd bátran. ,) LINK

4. Ne pózoltass, rendezz!

A fotózások legnagyobb tévhite – szerintem – a pózoltatás. Egy gyakorlott, profi modellt lehet pózoltatni és jól fog kinézni. De az emberek 99%-át nem lehet milliméter pontosan beállítani, megtartva a természetességet.
Nagyon sokan érkeznek hozzám úgy, hogy segítséget kérnek a pózolásban és kikerekedett szemmel néznek rám, mikor azt mondom, hogy nem fogok segíteni, mert pózolni sem fogunk. Ha pózoltatlak, akkor azon túl, hogy nem fogod tudni megcsinálni, nem fogod jól érezni magad benne és legfőképp nem leszel benne TE.

Akkor mégis mit csinálok, ha nem pózoltatok? Rendezek!

Szituációkat találok ki, amikbe bele tudjuk magunkat képzelni. Persze az elején megmondom, hogy ülj le velem szembe az asztalhoz és a kezeidet tedd fel rá, de innentől már beszélgetünk és jól érezzük magunkat amellett, hogy szuper képek készülnek RÓLAD. Mert így tudod magad adni. Ha valami rosszul néz ki, vagy rosszul áll, akkor úgyis szólni fogok.

Neked mi segített a jobb portrék eléréseben?

Ha hasznosnak találtad a tippeket, akkor oszd meg bátran ismerőseiddel és kommentben küldd el az eredményeket. ,)