Csodálkoztál már rá a fotósok magas áraira? Nem értetted, hogy miért kerül pár kattintás ilyen sokba? Fotósként sosem tudod, hogy milyen árat mondj a megrendelőnek? Ebben a posztban ezekre választ fogsz kapni. Leírom, én hogyan számolom ki az áraimat.

Vágjunk is egyből a közepébe, mert nem is olyan egyszerű, mint ahogy az ember azt hinné. 🙂

Ha Magyarországon szeretnél fotós lenni, akkor ahhoz először egy min. okj-s vizsgát kell tenned. Ez pénzbe kerül. Nekem 1 év volt az iskola és 350-400 ezer Ft közötti összegbe került. Ezt még a vállalkozásod indítása előtt el kell végezned, de szerintem ezzel nem szabad “letudni” a tanulást. Fontos utána is folyamatosan képezni magad, hogy lépést tarts a trendekkel, a technikával, szóval a szakmával. Erre is érdemes éves szinten költeni, de ezekkel nem számolok, hiszen szerintem a youtube-ról is nagyon sok hasznos tudást lehet megtanulni.

Ahhoz, hogy számlát tudj adni a fotózásról, nem csak végzettség szükséges, hanem  vállalkozás is kell. Ennek költségei vannak. A legtöbbek által kedvelt és legegyszerűbb vállalkozási forma az alanyi mentes KATÁ-s egyéni vállalkozás. Ennek “csak” havi kb. 55.000 Ft (KATA+IPA+kamarai tagdíj) adóvonzata van, amivel minden ilyen jellegű költséget befizetsz. Habár egyszerű, mégis javasolt egy könyvelő felfogadása is, hogy elkerüld a könyvelési hibákat és a bírságokat. 5.000 Ft körüli összeget szoktak elkérni a munkáért havonta. Ennyit bőven megér – szerintem – a súlyosabb összegű bírságok elkerülése.

Havi kiadást jelent a képfeldolgozó szoftverek díja is. Az Adobe-nak van egy szuper, fotósoknak kínált csomagja, ahol a Lr-t és a Ps-t kb. 4000 Ft-ért (12 euro) adják havonta.

Eddig 64.000 Ft havi, rendszeres költségünk van, de eszközeink még semmi, amivel tudnánk dolgozni. Ezeknek az árában nagyon nagy a szórás, de könnyedén össze tudja mindenki számolni magának, hogy mennyit költött a felszerelésére. Nekem kb. 7 millió forintra rúg az összegük. Fényképezőgép vázak, objektívek, laptop, asztali gép, világítás technika, fényformálók és a sok-sok apróságot már meg sem említem. Az évek során beszerzett díszletelemek, kellékek vagy stúdió felszerelést bele sem számolom, hiszen ezek opcionálisak. Idővel megéri sajátot venni, de ha csak ritkán használod ezeket, akkor könnyen tudsz megfelelő stúdiót és kellékeket bérelni a vételárakhoz képest eltörpülő összegért. De az a tapasztalatom, hogy jelentősen megrövidült az előkészület és az utómunka ideje, mióta saját, megbízható eszközökkel dolgozom és nem mellesleg, így folyamatosan tudom hozni az ígért és elvárt minőséget.
Ezeket az eszközöket jó esetben nem kell javítani és ha ügyes vagy, akkor a tisztításukat is meg tudod oldani nyílt napokon ingyenesen. Viszont idővel eljár felettük az idő és jobbra, újabbra lesz szükséged. Ezt átlagosan 3-4 évente szokták megtenni. Az objektívek többet bírnak, mint a vázak, ezért is érdemes első körben jobb lencsékre költeni, mint vázra. Számuljunk 3 évvel, ami 36 hónap. 7 millió osztva 36-tal az 195 ezer Ft havonta, amit félre kell tenni, hogy mikor szükség van rá, tudd pótolni az eszközeidet. Tehát ez hozzájön az eddigi 64 ezer forinthoz, ami így összesen 259.000 Ft/hó.

És még semmit nem kerestünk, mert ezek csak a vállalkozói költségeink. Ezen felül szükséges még fizetni az ételt, rezsit, telefont, ruhákat, közlekedést, szóval minden olyan dolgot, ami minden embernek szükséges a megélhetéshez. A korábban kiszámolt vállalkozói költségekhez hozzá kell adnunk a saját fizetésünket, amiből az előbb felsorolt dolgokat ki tudjuk fizetni. Vegyünk példának 150.000 Ft-ot erre. Ennél szerintem mindenki többet szeretne kézhez kapni, de számoljunk most ezzel. A fizetéseddel együtt tehát 409.000 Ft-t kell minimum keresned havonta.


Oké, tök jó, hogy ezt összeszámoltuk, de ebből, hogyan kapom meg egy fotózás árát? Mondom.

Vállalkozóként nincs igazán főnököd, így te dönheted el, mennyit szeretnél dolgozni.  A könnyebb számolhatóság érdekében az előbb kiszámolt összeget lekerekítem 400.000 Ft-ra és általános munkaórával számolok, ami napi 8h. Heti 5 munkanappal ez heti 40h és havi 160h. Ezt az óraszámot elosztod a kapott összeggel és megkapod, hogy 2500 Ft/h az óradíjad. Ez a minimum, amit óránként meg kell keresned, hogy a hónap végére mindent ki tudj fizetni. Ezt a minimum óradíjat kell felszorozni a projekttel eltöltött időddel. Mindent beleszámítva. A 20 perc alatt összerakott árajánlatot, az 1 órás megbeszélést/kávézást (a kávé árát még bele sem számoltam a költségekben, hiszen illik a megrendelőt meghívni), a fotózásra utazás idejét és a visszautat, magának a fotózásnak és az utómunkálatoknak idejét is. Ha veszünk mondjuk egy 1 órás fotózást, fél-fél óra utazással, 5 átadott képpel, akkor 7 órányi elfoglaltságot kapunk 1 db 1 órás fotózással. Ha ezt a 7h-t felszorozzuk az óradíjunkkal, akkor megkapjuk, hogy 17 500 Ft a projekt minimál ára. És ezekbe még nem lettek belekalkulálva a stábtagok vagy a stúdió bérlésének költségei. Amelyekért biztosan fizetsz. És még mindig csak nullás vagy hó végén, nincs nyereséged, amiből fejlesztheted magad vagy a meglévő eszközeidnél jobb kategóriájú eszközöket vegyél. És biztos vagyok benne, hogy 150.000 Ft-nál többet szeretnél havonta keresni.

És ezek csak a nyers számok. Nem számoltam bele az időt, amit tanulással töltünk. Nem számoltam bele, hogy este vagy hétvégén szeretnék a fotózást, mert akkor érnek rá. Nem számoltam bele a rutint, hogy percek alatt lelazítsunk és élmény legyen a fotózás mindkettőnk számára és a legjobb képeket kapd. A reklámfotók esetén számolt felhasználási jogdíjat sem. És a rengeteg apró költséget, amiket összeadva, azért jelentős összeg kerül fel a listára. De ne feledkezzünk meg azokról a munkaórákról sem, amikor olyan tevékenységet kell csinálnod, amivel nem keresel pénzt, de szerencsére nem is kell költened rá. Hiszen ilyen is van. Nem is kevés. Ezekre én is már csak a vállalkozói lét közben döbbentem rá. Nagyon sok időt elvesz a marketing például. A portfólió összerakása, a posztok szövegezése, a honlap frissen tartása, e-mailezés és a pénzbehajtás, mert bizony akadnak, akik nem szeretnek fizetni. Vagy – az én mumusom – a papírok rendben tartása is borzasztóan sok időt emészt fel.

Most hogy már belelátsz a fotósok pénzügyébe, még mindig úgy gondolod, hogy mindenki jól jár az 5.000 Ft-os Bónusz Brigádos ajánlattal? Vagy ha a fizetség csak annyi, hogy kiírod a fotós nevét a profilképedhez?