1. Archiválok és biztonsági másolatokat ellenőrzök.

Rögtön az elején szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez a pont nem arról szól, hogy évente csak egyszer foglalkozz a biztonsági mentéssel. Ezt minden fotózás és kész anyag átadása után fontos megtenni!
A következő évi szezon beindulása előtt mindig csinálok egy friss biztonsági mentést a lezárt évről. Ez több lépésből áll:

  • Összefűzöm az 1 aktív és a 2 backup adathordozóm tartalmát.
  • Törlöm az összes fel nem használt és a legtágabb válogatásba sem kiválasztott raw fájlt.
  • Exportálok egy teljes felbontású képet minden az adott évben készült kedvenc képemből és a gyökérkönyvtárba teszem őket egy mappába. Így évek múlva is gyorsan kéznél vannak, ha szükségem van rá.
  • Újra 3 példányt hozok létre az év anyagaiból, melyből egyet kilométerekkel távolabb helyezek a másik kettőtől.

Ezek után pedig már csak a következő évi adathordozók előkészítése marad hátra.

2. Rendbe teszem a környezetem.

A stúdióban, a műhelyben, a retusasztalon sokszor eluralkodik a káosz. Főleg egy nagyon hosszú nap után, mikor már nincs kedvem elpakolni és a másnapi munka előtt gyorsan eldobálom valahova a cuccokat, hogy ne legyenek útban. Vagy mikor veszel egy eszközt, de nincsen még neki helye, ezért egyik helyről a másikra pakolgatod.
Az ilyen mini leállások pedig pont jók arra, hogy mindent előkeressek és rendszerezzek, illetve logikusan felépített rendszer alapján pakoljak el. Így mikor kelleni fog, akkor gyorsan megtalálom és hatékonyan tud haladni a fotózás váratlan helyzetekben is.

3. Ellenőrzöm, kitakarítom és újrarendszerezem a táskáim, felszerelésem.

Ez szorosan kapcsolódik a 2. ponthoz, de itt a hangsúly a munkaeszközök karbantartásán van. Mióta megvetted az éppen használatos fotóstáskád, te hányszor pakoltál ki belőle és porszívóztad ki? Én soha. Aztán bevezettem ezt is az év eleji „nagytakarítási rendszerbe”. A táska kipakolása során pedig olyan eszközök is kerültek a kezembe, amiket az adott évben elő sem vettem. Ekkor pedig el lehet gondolkodni rajta, hogy tényleg szükségem van-e rá? Viszont a táskák kitakarításánál sokkal fontosabbnak tartom az eszközök takarítását. A laptopom ilyenkor adom le az éves karbantartásra, ahol kitisztítják belülről és a processzoron lévő pasztát is lecserélik. A vázaimat és objektíveimet pedig Máté barátomra bízom, aki szenzort tisztít, objektívet kalibrál. Bátran ajánlom őt nektek is. Én másra nem bíznám a felszerelésem.
Ide kattintva tudjátok Mátét elérni.

4. Új dolgokat próbálok ki.

Az év során rengeteg új módszerrel, világítással, programmal és felszereléssel találkozok, amik közül a legtöbbet nincs lehetőségem kipróbálni a feszített tempó miatt. Élesben pedig már csak lepróbált és biztosan működő rendszerekkel dolgozom, hogy a megrendelő a legminőségibb végeredményhez jusson, a leghatékonyabban. Ilyenkor viszont van lehetőségem szabadon tesztelni és kísérletezgetni, amivel akár a következő projektek minőségét és/vagy hatékonyságát tudom növelni. Persze, előfordul, hogy egy még le nem tesztelt megoldás lehet célravezető az adott projektnél. Ilyenkor természetesen az előkészítés részét képezi a kísérletezés is, és ezt belekalkuláljuk az időbeosztásba.

5. Frissítem az eszközeimet, programjaimat.

Rengetegszer és rengeteg problémát okozott már nekem az, hogy mindig a legfrissebb verziókat futtattam az eszközeimen. Fényképező firmware, számítógép operációs rendszer, tethering szoftver, raw feldolgozó program, a PS, digitális rajztábla firmware és driver. Csak hogy a legfontosabbakat említsem. Ez egy rendkívül instabil együttes, amiből ha csak az egyiket frissítem, akkor borulhat az egész rendszerem. Miért? Mert lehet egy apró hiba csúszott a kódolásba és pont azt érinti, amit napi szinten használok. Vagy inkompatibilitás merült fel két programom között és várhatok napokat/heteket/hónapokat míg felzárkózik egy frissítéssel a másik program is. Nem, köszönöm. Ebből nem kérek. Inkább megtartom a már jól működő rendszerem és csak évente frissítek a szezon megkezdése előtt, mikor nagy eséllyel már ismét minden mindennel kompatibilis és stabilan működik.