Annak ha otthonról dolgozol számos előnye van, de hátránya is akad. Ezeket az ember a saját bőrén tapasztalja meg, ha odakerül. 5 pontban szedtem össze a legfontosabb tapasztalataim.

 

  1. A Spotify megéri a havi 5 eurót. Képzeld el, mikor megtaláltad a munkádhoz és hangulatodhoz legjobban illő playlistet és megy a munka lendületesen. Aztán minden második szám után jön a reklám. Az idegesítő reklám. Naponta 40x meghallgatod ugyanazt és már falramászol tőle, de nem tudod átléptetni és a munkával sem haladsz, de már idegroncs vagy. Ennek a megszüntetése szinte bármennyi pénzt megér, de ők csak 5 eurót kérnek.
  2. Munkaidő? Hétvége? Az mi? Megszűnik ez a két fogalom és csak dátum van. Rosszabb esetben így 24/7 munkaidőt csinálsz magadnak, de ha helyén kezeled a dolgokat, akkor egy munkával töltött esős vasárnap után egy kirándulóidős szerdán simán elmehetsz túrázni minden lelkiismeretfurdalás nélkül.
  3. Megszűnik a munka és a privátélet különállósága. Az ismerőseid rendszeresen keresnek meg különféle dolgokkal, mondván , hogy te úgy is egész nap otthon ülsz. Például segíts nekik összeszerelni az új lakás teljes bútorzatát vagy csak unatkozik a munkahelyén és beszéljetek. Persze ilyen módon a saját ügyeidet is tudod intézni, ha szükséges. Csak plusz egy dolog, ami eltereli a figyelmed a munkáról, ha rosszul menedzseled az időd.
  4. Folyamatosan találsz kibúvót a munka alól. Amikor épp a legszorgosabban kéne dolgoznod, akkor jut eszedbe a konyhában a mosatlan vagy hogy 2 hete nem porszívóztál, de a legsűrűbb az, mikor csak éhesnek érzed magad és egész nap csak ennél.
  5. Enni pedig mindenkinek kell. Ha otthonról dolgozol, akkor vagy úgy néz ki az ebédszüneted, hogy gyorsan belapátolsz bármit 2 e-mail között vagy megkívánsz egy bizonyos kaját és 3 órát főzöl hozzá, míg a munkával semmit nem haladsz. De én az elején rendszeresen ébredés után egyből dolgoztam már és nem ettem estig semmit. Muszáj végül bővíteni vagy csökkenteni az ebédszünetet 30 percre és minden 2 órában szünetet tartani, ha hosszútávon szeretnénk még dolgozni.
Neked vannak tapasztalataid az otthonról dolgozásról?