Tetkók, sztorik, emberek

 

Kyra tetkós“Ez volt az első tetoválásom annak idején. 21 éves voltam, de már nagyon kicsi koromban is tudtam, hogy én tetovált, piercinges, motoros ember leszek. Nagyon sokáig húztam. Részben szülői nyomásra, mert anyukám nagyon nem bírja az ilyeneket. Szerinte mindenki kopasz, kigyúrt, tetovált, akire legalább az egyik igaz. Szóval én is kopasz és kigyúrt vagyok. (nevet) A tetoválót ismertem már régóta, mert egy iskolába jártunk. Akkoriban kezdte a tetoválást és addigra gondoltam, hogy tapasztaltabb lett. Sajnos egy rosszul sikerült tetoválás lett a vége. De a minta is elég nehéz volt, mert túl részletgazdag volt túl kicsi helyre összezsúfolva. Egy csipkeminta ez egyébként és onnan jött, hogy kettős személyiségnek tartom magam. Van nőies és férfias oldalam is és ezzel a nőies oldalamat akartam kihangsúlyozni. Azóta lett egy javítása ennek, ahol az volt a koncepció, hogy legyen nagyobb és akkor eltűnik benne a régi. (nevet) Szerencsére a tetoválóművész, akivel javíttattam, ő már nagyon régóta a szakmában van, szóval ezzel nem volt gond. Közösen kidolgoztuk a javítást, mert kitakarni nem lehetett, mivel csak egy még nagyobb fekete paca lett volna belőle. Szóval elkezdtük átdolgozni és széthúzni a mintát, hogy ne legyen annyira sűrű és átláthatatlan. Nem volt könnyű és hosszú idő is volt a javítás, de nagyon meg vagyok vele elégedve. A régi hibáit is sikerült eltüntetni és lett egy gyönyörű, művészi munka a hátamon.”

KupszaPeter “Ez már nem az első tetoválásom volt, de mindenképp a legemlékezetesebb. Az egyik kollégám nagyon szeretett rajzolni és bizony egyik nap, mikor a munkában üresjárat volt ő elkezdte megalkotni ezt a cilinderes, szivarozó és kacsintó macskát. Borzasztóan megtetszett nekem és amint elkészült én már ki is téptem a kezéből, hogy ez nekem kell. Néhány nappal később már magamra is tetováltattam. Másnap a munkahelyemen a rajzoló kolléga csak nézegette hosszú időn keresztül, mire megszólalt, hogy: Te, főnök… Az… Ott… Csak nem??? Majd könnybe lábadt a szeme a meghatottságtól.”

_NSZ4011kicsi“Az úgy kezdődött, hogy megcsináltam az ironmant, de akkor még nem körvonalazódott bennem, hogy akkor ezt meg is örökítsem a lábamon. Bár voltak emberek akiknek már láttam ironman tetoválást a lábukon. És hát nagyon jól nézett ki. De olyan klisé volt, hogy mindenkinek a vádlira kerül, ráadásul a bal vádlira. Jobb oldalra nem akartam, mert az olyan, mint mikor jobb oldali fülemet lyukasztom ki. Az nekem olyan más. Jobb kezes vagyok, de a bal vádlimon legyen bármi is. Akkor én az ironman másnapján kitaláltam, hogy megcsináltatom a tetoválást, viszont nem a hagyományos M betű feletti pontot, mivel én végülis nem egy ironmant csináltam, hanem egy eXtremeMan-t, aminél az M betű tetején egy X van. Először a bal oldalamra akartam. De mikor elérkezett a tetoválás napja, akkor a tetoválóm kérdezte, hogy biztos, az oldalamra akarom? Én értetlenkedve kérdeztem vissza, hogy miért? Mire ő felvilágosított, hogy az olyan, mintha egy égő szikével szurkálnának oldalba. Ekkor már mondtam is, hogy jó, akkor ez biztos nem oda kerül. Nem bírnám ki. Így került le a bal vádlimra, hisz mégis csak ott van mindenkinek. De ez mégis csak egyedi, mert ilyen mintával szerintem még senkinek nincsen a világon. És nekem ezzel az ironman versennyel lezárult egy korszak. Egy 15-17 éves triatlon korszakra egy ironmannel tudom feltenni az i-re (vagy M-re) a pontot.”

SzepesvariDora “Sokaktól megkaptam, hogy milyen kis pozitív és mosolygós személy vagyok, ami így is van. Ez az én életformám. Viszont van egy másik része is. Miszerint több, mint 2 éve elvesztettem az anyukámat. És akkor nagyon megkérdőjeleződött bennem ez az egész pozitív életszemlélet. Éreztem, hogy nagyon mélyponton vagyok és ebből ki kell mozdulnom. Ezért újra el kezdtem járni a barátaimmal, ismerőseimmel kávézni, beszélgetni, szórakozni. És egy idő után elkezdtem azt érezni, hogy ez nem csak kötelező jellegű, nem azért csinálom, mert kell, hanem mert jól érzem magamat. Ezek után fordult meg a fejemben, hogy ebből kellene valami nyomot hagyni. Így készült el a “Mosolyban az erő.” felirat latinul az alkaromra.”

KovesiTamas “A jobb csuklómon egy metamfetamin függőnek a fogait ábrázoló tetoválás van, amit eredeti fotóról másolt Heizler Gábor. Nagyon gusztustalan kép volt. Szét volt rohadva a teljes fogsora. Gábor nem is nagyon akarta rám tetoválni, mert túl gusztustalannak tartotta. Én imádom a fogaimat és azért rakattam ide, mert én ilyet nem akarok. Szóval mindig mossak fogat, hogy elkerüljem ezt. Hiszen ez az első dolgok egyike, amit egy emberből meglátsz, ha ránézel. Ezért is van nálam mindig fogkefe és fogkrém. =)”

_NSZ3980kicsi“Amióta az eszemet tudom, mindig akartam tetoválást. Anyuéknak mindig mondogattam, hogy lesz egy katica a lábfejemen (nincsen katica a lábfejemen =D). Én világéletemben teljesen oda voltam érte. Volt egy nagynéném, aki mindenféle lelki baját kúrálta azzal, hogy tetováltatott és mikor megérkeztünk egy családi vendégségbe egyből jött a kérdés tőle. Te, lányok, menjünk már el tetováltatni? Mire mi: Háááát, jóó. Így lett meg az első tetoválásom 16 évesen. Ekkor már érlelődött bennem pár minta,amit szeretnék. Ilyen volt ez az első tetkóm is, ami a végtelen történetből a medál. Eredetileg ez egy fekete és egy fehér kígyó, mint a jó és a rossz jelképe, amik egymás farkába harapnak, szimbolizálva a végtelent. Azaz a világ örökkévalósága csak akkor valósulhat meg, ha a jó és a rossz egyensúlyban van.”

_NSZ3937kicsi “Talán a street workoutot nem kell már bemutatnom. Hazánkban egy ilyen klubnak vagyok a vezetője. Az általános iskolai testnevelő tanárom meghívott a régi iskolámba, hogy a kis srácoknak megmutassam ezt a sportot. Több száz gyerek érdeklődött és én egyesével segítettem fel őket a rúdra. Erről készült is egy kép, amikor épp egy kis srácot emelek fel a húzódzkodóra, miközben gyerekek tömege vesz körül. Ezt varrattam magamra, de kiegészítettem egy lakótelepi panellel és a pécsi adótoronnyal, amivel emlékeztetem magam, hogy honnan is indultam és mit értem már el, merre tartok épp.”

PilisyZsofia “Egy teknősös tetoválás van a lábfejemen, mivel ez a kedvenc állatom. Olyan kis buta fejűek és cukik. Úgy néz ki maga az alkotás, hogy 5 teknős mászik egymás után a legfiatalabbtől (neki még ott van a tojáshéj a fenekén) a legöregebbig (akinek már bot van a kezében). Azért 5 darab, mert ez a kedvenc számom, mivel 5. hó 5-én születtem. A lábfejemet pedig azért választottam vászonnak, mert így olyan, mintha ők is mindig velem jönnének.”

TordaiViktor “A vállamra már korábban csináltattam egy sárkányt és a karate jelemet, ami igazából nem sikerült túl jól, így pár év után át kellett üttetni, hogy ne legyen gáz. Így lett rajtam egy kicsit duci sárkány és a kandzsi, ami a karate jelünk és a jelentése, hogy “találkozás a legvégső igazsággal”. Ezt valaki úgy éri el, hogy meditál vagy festeget. Én futással vagy edzéssel jutok el idáig, de, ahogy edzőm mondja, ezt aki edz, az éri, aki nem edz, az nem érti. Ebben a témában én elég fanatikus vagyok. Fekete öves vagyok már és edzőként is ennek élek. A sárkány pedig azért duci, mert én is mindig egy kicsit pufók gyerek voltam és vagyok is, de egy kicsit agresszív is voltam mindig. Az edzés pedig segít az agresszióm levezetésében és a plusz súlyok leadásában is.”

Attila“A bal karomon lévő tetoválást a 2011-ben megjelenő Lopott idő című film ihlette. Annyira megfogott a filmben az, hogy nem pénznemekben kell fizetni, hanem az életünk idejével, hogy átértékelődött bennem minden. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy pénzből és hatalomból bármennyi lehet, de az idő az ami ezeknél még értékesebb “fogyó cikk”. Különleges számsor van a tetoválásomban, amik természetesen nem véletlenszerűek. Mivel anyukám ott volt a születésemnél, így tudom, hogy 14 óra 38 perckor születtem és a végén lévő másik 8-as a kedvenc számom.”