Aki túlélte a halált is

Tomi portre

Tamás gyerekkora óta sportol és mindig pörög, élvezi a mozgást. 15 év triatlon után váltott és “csak” úszni kezdett. A többi sportolóhoz hasonlóan ő is a világversenyeket és azok dobogóit tűzte ki célul. Ellenben nem olyan rég valami keresztülhúzta a számításait.

“Április 16-én történt. Edzés közben. Sprinteket úsztunk és én az egyik közben kikapaszkodtam a sávelválasztó kötélre. Majd a következő pillanatban már ernyedtem is el és tehetetlenül süllyedtem el a vízben. Szívhalálom volt. Persze erről semmi emlékem, csak az edzőtársaim, edzőim elmondása alapján tudom elmesélni. Nekik és a gyors reagálásuknak köszönhetem, hogy életben vagyok. Amikor megtörtént a baj, edzőtársaim egyből odaúsztak segíteni egyik edzőmnek, hogy kihúzzanak a vízből. A medence mellett pedig egyből megkezdték az újraélesztésemet, amit a kiérkező mentődolgozók folytattak. Fagyasztottak, gépi keringést biztosítottak. Ezeknek a nyomai még ma, 3 hónappal a történtek után is megvannak. Végül sikerült megmenteni az életem, de kaptam egy mini defibrillátort és 2 fajta gyógyszert kell szednem.”

_NSZ4033

_NSZ8859

“Eleinte nagyon zavart a kütyü a bőröm alatt, de ezt már megszoktam. Mióta megkaptam az engedélyt, hogy könnyen szelhetem a habokat, azóta is csak a fejesugrásokkal van problémám, mert félek, hogy elmozdul bennem a szerkezet. Ezért csak az úszás elején engedélyezek magamnak egy ugrást, utána csak vízből indulok. Így, hogy már újra úszhatok sokkal jobban élvezem a napokat, hiszen egy mindig pörgő embernek nagyon nehéz egész nap feküdni és úgymond semmit tenni. Az, hogy már nem kell egész nap pihennem, azzal is járt, hogy újra elkezdhettem dolgozni. Ezzel visszakaptam azt az érzést, hogy teljes életet élek. Bár az még bánt, hogy hímes tojásként óvnak mindentől.”

_NSZ3999

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

“Az úszás mellett a másik nagy szerelmem az autók és a vezetés, de sajnos most a történtek miatt elvették a jogsim és legkorábban csak decemberben kaphatom vissza, ha addig nem rosszalkodik a szervezetem. A legszebb az egészben, hogy a baleset előtt nem sokkal kezdtem el felújítani az autóm. Néha csak úgy beülök a volánhoz és járatom a motort, ami hihetetlen energiával tud feltölteni engem. Amíg meg nincsen jogsim, addig bringával közlekedek mindenhova, hiszen ez sem áll messze tőlem és segíti erősíteni a most legyengült szervezetemet.”

_NSZ4047

_NSZ4036

“Hogy mi lesz velem ezután? Megnézem hogy beférek-e valamelyik paralimpiai kategóriába és irány a világversenyek királya. (nevet) De komolyra fordítva a szót. Elsődleges célom, hogy ismét tudjam terhelni magam. Fel szeretnék készülni még egy nagy megmérettetésre. Pontosan a 2017-es senior úszó világbajnokságra. Egyébként nem változik igazából semmi. A céljaim a régiek, a ritmusomat is a lehető leghamarabb szeretném újra felvenni és boldogan élni.”

_NSZ4003

Ezeket már láttad?