Ma 25 éves a Photoshop

A fotósok, grafikusok és más, képekkel foglalkozó emberek egyik munkaeszközéről ki ne hallott volna?! Mindenhol ott van a “fotosop”, hiszen bármilyen szép képet is nézünk a neten, a kommentekben biztosan található egy hozzászóló, aki eme remek program használatával vádolja meg a kép készítőjét. Hol jogosan, hol kevésbé. =)

A programot először, 1987-ben, Display néven hozta létre Thomas és John Knoll, mert szerették volna lehetővé tenni, hogy megjelenítse a képernyőjük a szürkeárnyalatos képeket is. De már ImagePro néven kezdték bemutatni nagyobb szoftvercégeknek 1988-ban. Nem mutatkozott túl nagy érdeklődés, csupán a Barneyscan volt kapható arra, hogy Barneyscan XP néven kezdjék el mellékelni a programot a cég által gyártott szkennerek mellé. Szerencsére nem kellett sok ahhoz, hogy kopogtasson náluk az Adobe és aláírjanak egy 10 hónapos fejlesztési szerződést, aminek a végén, 1990 februájában, piacra került a Photoshop 1.0, kizárólag Macintoshra. 1992-ben jött a 2.5-ös verzió, ami már PC-s környezetben is használható, de csak az 1996-os, 4.0-ás verziótól érhető el magyar kezelőfelület. Jelenleg már a Photoshop CreativeCloud verzió a legfrissebb, aminek nyitóképernyőjéén Borsi Flóra alkotása látható. Bővebb történelmi áttekintésért olvassátok el a Pixinfo korábbi írását.

Az alábbi videó az Adobe YouTube csatoráján található az évforduló apropójából.

Az alábbi kép pedig az én munkám. Vachtler Tamás által készített sminkben, hajban és ruhában látható Nagybányai-Nagy Blanka, mint fagyos jéghercegnő.
Egy kicsit belesve a kulisszák mögé, kiderül, Tamásnak 1,5 órájába került, hogy elkészítse a sminket, a hajkölteményt és összerakja a ruhát a fotózás helyszínén, ami egy lakás galériája alatt volt. Ezután a fotózás gyorsan ment. 20-25 perc alatt befotóztuk a koncepciót, ellenben csak ezután jött a java. A megálmodott koncepció még nem volt teljes, hiszen azért egy fűtött lakásban nincsen fagyos hangulat, a galéria alatt pedig általában nem esik a hó. Ezt a világot utólag kellett megteremteni, amihez a Knoll testvérek megalkották nekünk ezt a hasznos programot. Röpke 1,5 óra megfeszített munka és tökéletesítés után elkészült a végleges kép.

PS előtt-után

Nektek mi a véleményetek a Photoshopról és annak használatáról?

Forrás: Wikipedia

Ezeket már láttad?